Minhistoriikki

Perustamiskirja

Me allekirjoittaneet olemme perustaneet West Coast Vikings r.y nimisen yhdistyksen, liittyneet siihen ja hyväksyneet sille oheiset säännöt.

Vaasassa 12.4.1994

Jari Rissanen, Anssi Viiru, Roy Jakobsson

Kaikki alkoi -94 (-85)

Näillä sanoilla alkoi paremmin Vaasa Vikings, nimellä tunnetun amerikkalaisen jalkapallon - ja cheerleadingseuran taival lähes 20 vuotta sitten. Tuolloin tunnelmat olivat hieman erilaiset kuin nykyään.

Hurjan nousukauden jälkeen Suomessa koettiin suhteellisen äkillinen ja syvä lama, vuosien 90-93 aikana BKT laski 13 % ja työttömyys nousi 3,5 %:sta 18,9 %:iin. Tuo aika ryvetti laajasti myös rakasta lajiamme, eikä Vaasa ollut poikkeus. Näistä lähtökohdista, Columbus Warriorsin savuaville raunioille, perustettiin siis uusi uljas seura, jonka perimmäisenä tarkoituksena on mahdollistaa amerikkalaisen jalkapallon ja cheerleadingin kilpailu- ja harrastetoiminta Vaasan alueella.

Varsinaisesti amerikkalaisen jalkapallon pelaamisen Vaasassa käynnisti Pertti Vuori, joka vuonna -85, kokosi joukkueen Vaasasta ja kaudella 1986 Vaasa Warriors pelasi ensimmäiset ottelunsa. Vasta myöhemmin yhteistyö vaasalaisen kuntosali Columbuksen kanssa muutti joukkueen nimen Columbus Warriorsiksi. Alkuaikoina Yhdysvalloista tulleet nuoret mormonimiehet, lähetystyönsä ohella, perehdyttivät vaasalaisia myös lajin saloihin.

yllä: Vaasa Warrios 1986

yllä: Vikings 2003

Vaahteraliigaa

West Coast Vikings ry:n tähän mennessä paras urheilullinen menestys amerikkalaisessa jalkapallossa sijoittuu 2000-luvun alkuun, kun seuran edustusjoukkue pelasi kausina 2001-2003 Suomen pääsarjatasolla Vaahteraliigassa. Toistaiseksi parhaimmat saavutukset ovat runkosarjan kuudennet sijat Vaahteraliigassa kausina 2002 ja 2003.

Samaan aikaan seuran naisjoukkue pelasi myös ylimmällä sarjatasolla sijoittuen kolme kertaa kuudenneksi ja toistaiseksi viimeisellä kaudellaan 2004, naiset voittivat I-divisioonan (naisten sarjoissa ei tuolloin pelattu varusteet päällä, eikä full contact säännöin).

Junioritoiminta

Junioripuolella viime aikaisin menestys on levännyt 93-96 syntyneiden harteilla, jotka hallitsivat ikäluokkansa I-divisioonaa niin C- kuin B-nuorissakin, 7vs7 pelimuodossa vuosina 2010-2011. Pelilliset taidot olisivat todennäköisesti riittäneet myös SM-sarjassa, mutta pelaajien määrä ei olisi riittänyt 11vs11 pelimuotoon.

oikealla: Walle vuonna 2007

vasemmalla: Vaasalaislegendat WR #44 Mika "Jörö" Joki ja QB #5 Anssi Viiru vuonna 1991

yllä: Anssi 20v kokeneempana (v.2010)

Alasarjavuodet

Vaahteraliigavuodet jättivät syvänloven seuran amerikkalainen jalkapallojaoston talouteen. Tämä lovi on saatu lapioitua umpeen vasta viime vuosina. Urheilullisesti, vuoden 2003 jälkeen miesten edustusjoukkue on ollut kestomenestyjä II-divisioonassa jääden ainoastaan kaudella 2011, neljän parhaan ulkopuolelle, ollen tuolloinkin kuitenkin kuudes. Neljästi joukkue on ollut II-divarin finaalissa ja kahdesti poistunut finaalista voittajana. Kahdesti joukkue on myös tehnyt visiitin I-divisioonaan, molempien vierailujen päättyessä katkeraan pettymykseen ja pikaiseen paluuseen II-divisioonaan.

Miesten edustusjoukkueen menestys on viime vuosina olut tasaista, mutta selkeä nousujohteisuus toiminnasta on puuttunut. Toisin sanoen joukkue on polkenut paikoillaan, monien muiden porhaltaessa eteenpäin. Tästä esimerkkinä mm. H:ki 69ers ja Vantaan Taft, jotka molemmat jäivät vielä joitakin vuosia sitten Vikingsin jalkoihin II-divisioonan pudotuspeleissä (2008 II-divarin välierät: Vik-Taft 55-0 ja finaali: Vik-69ers 26-7, ), mutta nykyään molemmat pelaavat Vaahteraliigassa.

alla: Jörö 20v kokeneempana (v. 2010)(toim. huom. kaikista tulee linjamiehiä)

yllä: Vikings Cheeleaderit vauhdissa

Cheerleading

West Coast Vikings Cheerleaders kuuluu Suomen Cheerleadingliittooon ja toimii seurassa omana jaoksenaan. Cheerleadingtoiminta on alkanut Vaasassa jo vuonna 1991 ja tällä hetkellä joukkueita on yhteensä kahdeksan. Joukkoon mahtuu niin SM-tasolla kilpailevia kilpa- kuin aktiivisesti toimivia harrastejoukkueitakin. Cheerleaderjäseniä seurassa on n. 300.

Koko seuran toiminnan kehittäminen sai huikean määrän uutta potkua kun todellinen paluumuuttaja (lajia tunteville miestä ei tarvitse esitellä, muiden kannattaa googlettaa) Seppo Evwaraye tuli, kymmenen maailmalla vierähtäneen vuoden jälkeen takaisin, mukaan seuran toimintaan.

Uusi nousu alkaa

Kausi 2012 meni pääasiassa tulevan toiminnan suunnittelussa ja Run2Win-harjoittelu konseptin kehittelyssä, mutta vuodesta 2013 on tulossa täyden toiminnan vuosi. Seppo vastaanotti vuoden 2012 syyskokouksessa edustujoukkueen päävalmentajan ja seuran puheenjohtajan pestit vastaan ja yhdessä uudistuneen hallituksen kanssa laittoi hihat heilumaan.

Näkyvimpänä uudistuksena uuden edustusjoukkueen Wasa Royalsin lanseeraaminen. Toisen tärkeän kehityskohteen ollessa yhteistyön tiivistäminen seuran amerikkalaisen jalkapallon- ja cheerleading-jaostojen välillä.

oikealla ylhäällä: Royals logo

oikealla keskellä: uudistunut Vikings Cheerleaders logo

Oikealla alhaalla: uudistunut Vikings logo

Kausi 2013

Kausi 2013 oli käytännössä pelkkää riemukulkua. uusi hallitus Seppo evwarayen johdolla toi reilusti uutta virtaa kaikkeen tekemiseen ja yhteistyö cheerleadereiden kanssa tiivistyi.

Seuran amerikkalaisen jalkapallon joukkueet Vikings ja Royals voittivat kaikki pelaamansa ottelut, joten kolmos- ja kakkosdivisioonan voittopokaalit voitiin sijoittaa seuran palkintokaappiin. Tämän lisäksi Royals pelasi kotiottelunsa Botniahallilla täysille katsomoille ja Kaarlenkentällä yleisöennätykseksi saatiin 1400 katsojaa.

Kauden päätteeksi Royals haki paikkaa I-divisioonasta ja RB #34 Joakim Jakobsson nousi kakkosdivisioonasta suoraan maajoukkueen kokoonpanoon, Ruotsi- Suomiottelussa. Marraskuisessa kokouksessaan liittohallitus vahvisti Royasin I-divisioonalisenssin kaudelle 2014 ja näin sen ensimmäinen kausi sai arvoisensa kruunun.

Kausi 2014

Kaudella 2014 Royals pelasi edelleen 7 vs 7 sarjassa, joka sarjatasojen lisäyksen johdosta oli saanut nimen IV-divisioona. Joukkue ei kyennyt uusimaan edelliskauden mestaruutta vaan joutui taipumaan sarjan voittaneelle Nokia Huntersille kahdesti. Kerran runkosarjassa ja kerran finaalissa.

Rovaniemellä pelattuun finaaliturnaukseen joukkue joutui lähtemään pahasti vajaamiehisenä ja ilman hyökkäyksen kantavaa voimaa ja sielua QB Anssi Viirua. 20-vuotisjuhlakauden kunniaksi seura palkitsi Vikingsin ikinuoren laitahyökkääjän #82 Rami Aallon vuoden Viikinkinä. Palkinnolla haluttiin kunniottaa Ramin koko seurahistorian ja ylikin kattavaa pelaajauraa, mille ei vielä toistaiseksikaan näy loppua. VIKINGS TZA!!!, Ramille. Debyyttinsä miesten sarjoissa isänsä rinnalla teki myös WR #35 Jesse Aalto.